Cupping sau operațiunea de degustare

Cupping – Desprins din jargonul barista, termenul cupping se referă la operațiunea de degustare, de observare a gustului și aromei de cafea preparată. În țările de limbă engleză i se spune coffee cupping (coffee tasting) dar în România circulă în prima variantă, doar cupping. Este o practică profesională care necesită o sensibilitate educată și cunoștințe temeinice din universul cafelei, dar poate fi făcută și de către neinițiați, “după ureche”. Profesioniștii îndelung treinuiți și testați pentru cupping se numesc Q Graders.

 Metoda standard prin care fac ei degustarea implică măsurarea mai multor caracteristici ale cafelei: corpul, dulceața, aciditatea, aroma și postgustul. Boabele de cafea au un gust specific în funcție de regiunea geografică în care au crescut. Un fin degustător poate identifica inclusiv originea cafelei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *