Barista – în limba italiană înseamnă barman. Însă în multe culturi, mai ales în cele de limbă engleză, dar și la noi, barista este acela care prepară doar băuturile pe bază de espresso și de cafea, în general. Mai ales în coffee shops. Cu acest sens, cuvântul barista a fost folosit pentru prima oară în 1938, odată cu succesul lui Mussolini și al mișcării sale fasciste. Atunci a avut loc o campanie naționalistă de italienizare a mai multor cuvinte. Printre aceste cuvinte foarte multe au legătură cu universul cafelei. Barista este deci maestrul incontestabil al cafelei. Dar e și artizanul spumei de lapte. Deține îndemânarea și talentul de a orna deliciosul cappuccino, adică de a performa ceea ce se numește latte art. Are cunoștințe despre tipurile de cafea și specificul prăjirii boabelor, în funcție de soi. Aparatele de cafea nu au secrete față de el: știe să le folosească, să le întrețină și cum trebuie măcinată cafeaua pentru fiecare dintre ele. Măiestria, talentul și cunoștințele îi sunt recunoscute și premiate în competiții naționale și internaționale.